Pred vama se nalazi „Tešanjska sehara“ – zbirka starih tradicionalnih recepata žena iz ruralnih područja tešanjskog kraja.

Pogledajte ili preuzmite: Brosura Tesanjska sehara

Za ovu brošuru recepata s pravom možemo reći da predstavlja gastrosliku ruralnih područja Tešnja. Oblikovale su je žene, domaćice u seoskim domaćinstvima i njihove stare nane. Brošura nudi 15 pažljivo odabranih recepata prerađevina od voća i povrća koje su ilustrovane i predstavljene kao posebne priče sa receptima. Način pripremanja razlikuje se od sela do sela, pa čak i od kuće do kuće. Uostalom, ovi su recepti samo neke od mogućih varijanti ajvara, pekemza od jabuka, sokova, salata za zimnicu i starinskih tradicionalnih kolača.Bitno je napomenut da je ova zbirka recepata nastajala u vrijeme pandemije korona virusa (COVID – 19), tako da su recepti prikupljani putem on line aplikacija, a s korisnicama projekta su održane on line fokus grupe putem video poziva. Bilo je dosta poteškoća u komunikaciji, ali uspjeli smo prikupiti zanimljive priče, fotografije i stare recepture tešanjskih domaćica kako bi se očuvala kultura, tradicija i običaji naroda iz tešanjskog kraja. Ovom prilikom želimo se zahvaliti partnerskoj organizaciji Udruženju žena „Ruka“ i njihovoj predsjednici, Suadi Mujkić, svim ženema, učesnicama projekta „Domaće iz našeg kraja-proizvodi tešanjskih žena“, koje su nesebično podijelile svoje porodične tradicionalne recepte, iskustvo i priče, a sve u cilju očuvanja od zaborava i prenošenja na nove generacije. Prikupljeno je 80 recepata iz pet kategorija (avari, pekmez od jabuke, sokovi, salate i tradicionalni starinski kolači), od kojih je, kroz rad u fokus grupama sa ženama, izabrano 15 koji su predstavljeni ovdje samo za vas.

Nadamo se da će ova brošura biti od koristi svima vama koji volite sami da prerađujete voće i povrće. Želimo da i svi vi koji živite u urbanim sredinama saznate za zdravu hranu i domaće prehrambene prerađevine koje žene iz ruralnih područja Tešnja prave uz puno truda, ljubavi i pažnje. Kupovinom njihovih proizvoda možete podržati rad malih lokalnih proizvođača (pet udruženja žena i/ili njihove članice)  i time ih ekonomski osnažiti. Kontakti udruženja se nalaze na kraju ove brošure.

Aktivnosti se realizuju u okviru projekta Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, finansira Evropska unija (EU) i Općina Tešanj, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), kojima se također ovom prilikom zahvaljujemo što su prepoznali i podržali ovaj projekat za socio-ekonomsko osnaživanje žena.

 

Seida Sarić

Direktorica Žene za Žene International

 

Tešanjska sehara